Wat wil Wilders met het onderwijs?
Ontvang iedere maand een verse update van wat Stef tegenkomt in de wereld van onderwijs en maatschappijleer. Met meer dan 375 abonnees! 🔥
Leuk dat je mijn nieuwsbrief leest. Hieronder volgt weer een selectie van wat ik de afgelopen maand ben tegengekomen. Zo hoef je het zelf niet te lezen en ben je toch helemaal up-to-date! 🙃
🧑🏫 Wat viel er te beleven?
Eén op de vier, kijk maar eens rond in de personeelskamer. Zij zullen vast wél grondig naar de onderwijsstandpunten van de PVV hebben gekeken. Daarom beginnen we deze nieuwsbrief met de onderwijsstandpunten van de PVV. We hebben woorden zoals "massaal", "schande" en "onhoudbaar" eruit gefilterd.
Problemen: 25% van de leerlingen is semi-analfabeet, er is een lerarentekort en scholen geven nog maar vier dagen per week les.
Oorzaak: Instroom van asielzoekers en de voortdurende drang naar vernieuwing. Onderwijs wordt verwaarloosd ten gunste van 'modieuze maatschappelijke kwesties'.
Oplossing: Directe instructie. Kleinschalig onderwijs. Stevige kennisbasis op de lerarenopleiding. Minder "klimaatactivisme", "genderwaanzin" en "geen gevoel van schaamte meer over de geschiedenis van Nederland".
Daarnaast: neutrale leraren en neutrale leerboeken. Levensvisie en politiek zijn de verantwoordelijkheid van de ouders. Artikel 23 geldt voor iedereen, behalve voor de islam. Studiemigratie beperken en geen vakken in het Engels in de bachelor.
Nu lijkt een kabinet met premier Wilders nog ver weg. Maar als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap krijg je bijvoorbeeld Martin Bosma, een andere PVV’er die onderwijskunde heeft gestudeerd is René Claassen, of zouden ze Harm Beertema terug naar de partij halen?
Wat de BBB en NSC willen? Dat las je in deze special over de verkiezingsprogramma’s.
Je hebt vast al eens van de jongerenrechtbank gehoord. Vorige maand stond er een mooi voorbeeld uit Amsterdam-West in het NRC: „Leeftijdgenoten begrijpen elkaar beter.”
Een beetje gedoe over de hoeveelheid cijfers dat we op school geven. De Correspondent begon met de stelling dat een scholier “om de lesdag een cijfer krijgt”. Op LinkedIn noemt Paul Kirschner het paniekzaaierij. Ik denk dat we vooral moeten stoppen met al ons onderwijs op één hoop te gooien. En Johannes wil gewoon zijn boek verkopen.
De minister van PO-VO stuurde vandaag een brief naar de kamer met een reactie op het ICCS-rapport:
Uit het ICCS-rapport blijkt naast een onvoldoende beheersing van burgerschapskennis en -competenties dat leerlingen nu nog te weinig het idee hebben dat ze überhaupt les krijgen in burgerschap – minder dan leerlingen in andere landen. Dit kan ermee te maken hebben dat scholen nog moeite hebben met het vormgeven van hun burgerschapsonderwijs op een constante en herkenbare manier. De nieuwe kerndoelen burgerschap zullen scholen hierbij helpen.
Helaas worden die conceptkerndoelen voor burgerschap uitgesteld, naar maart 2024.
Via LinkedIn kwam ik “De Transformatieve School” tegen en daarbij stuitte ik op deze video van enige tijd geleden. Ik heb hem even doorgespoeld naar de 12e minuut:
Interessant vond ik de metafoor van het podium, de coulisse en de kleedkamer.
De zoemer gaat, snel nog even een kop koffie halen (in de kleedkamer). Samen met een collega loop ik door dezelfde gang (de coulisse) en daar staat de klas (het publiek) te wachten. De deur gaat open en we betreden het klaslokaal (podium). Volgens mij heeft hij een punt.
Maatschappijleerdocent Jennifer van de Broek promoveert op de instroom van jongeren in de georganiseerde misdaad. De podcast-aflevering is erg interessant en duurt maar 15 minuten. Heb je als docent hiermee te maken, kijk dan op deze website voor allerlei handvatten.
Je merkt er niet veel van in de klas, maar “Nederlanders digitaal steeds vaardiger” kopt CBS. “Het meest vaardig zijn Nederlanders in online communicatie, het minst in het gebruik van software.” ooo.. 😉
Leraar John Martherus schreef in Parool: “Leerkrachten die fit en gezond zijn, hebben meer balans op de werkvloer, omdat ze beseffen dat sommige problemen die zij ervaren geen grote invloed hebben op hun functioneren.” Kortom: leraren moeten squashen en mediteren, dan blijft de werkdruk in het onderwijs behapbaar. Wat denk jij? 👇
☃️ Hoppa!
Dit was hem weer. Tot de volgende maand. Heb je nog leuke ideeën voor de nieuwsbrief mail mij dan: stef.vd.linden@gmail.com. Zeker doen!
Groet, Stef!